вторник, 9 април 2013 г.

Змиеглавaта риба (Channa sp.).

 Рибата, която ужаси Америка (статия)

В света са известни 29 вида Змиеглави. Смята се, че тяхната родина е Азия. В някой тайландски реки е препълнено с тях (езерото Шринакарин), където нападенията срещу хора никак не са рядкост, но в повечето случай последствията не са фатални.
Рибата притежава много остри зъби и е много агресивна. Напада почти всичко с по- малки размери. Захапката и е толкова силна, че при дължина от 50+ см. без проблеми би могла да откъсне парче от месото Ви.
В Америка (където имат проблем с нея и е забранена за продажба и отглеждане) има случай на уловени екземпляри както на жива стръв, така и на изкуствена примамка. Пол Димауро, който хваща първия екземпляр в американски води (Крофтънското езеро- Мериленд) е използвал "Kлатушка" при първата си среща с нея през 2002 година.
Рибата се храни и размножава целогодишно. Само седмица след като П. Димауро хваща първата Змиеглава, в същото езеро са хванати стотици малки от вида. А това, съчетано с агресията и ненаситния и апетит е потенциална заплаха за изместване и заличаване на видове характерни за конкретните водоеми.
Северните видове Channa sp. издържат на много ниски температури. Дори след като бъде замразена, при размразяване(не е ясно след колко време) в повечето случай рибата е жива!
Тази риба притежава невероятната възможност да се предвижва по суша, благодарение на нейните гръдни/коремни перки. Така тя може да се предвижи от един воден обект до друг, в случай на пресъхване или на влошаване качествата на водата (отравяне). Channa може да издържи на суша до 3 дни! В Америка има хора, които твърдят, че докато били на пикник край езера, в които са открити змиеглави, рибите излизали от водата на сушата и нападали храната им (сандвичи и т.н.).


В България някой хора я отглеждат в аквариуми (700лт+) и споделят, че когато ги хранят от ръка има случай на атаки от страна на рибите. Те трябва да бъдат изключително внимателни и по никаква причина да НЕ ПУСКАТ рибите на свобода, както в изкуствени така и в естествени водоеми, защото СЪЩЕСТВУВА РИСК от това Channa да остане единствения вид риба в такъв водоем. Тя е от най- опасните хищници и изяжда всичко по пътя си.

Автор: Светлин Балкански

Няма коментари:

Публикуване на коментар