вторник, 9 април 2013 г.

Остров от боклук- пластмасата, която обичаме.

Остров от боклук в Тихия океан не спира да расте.

Боклуците продължават да се събират и да променят средата, това неминуемо ще предизвика много проблеми".

Огромният „остров” от боклуk, който се намира на 500морски мили от брега на Калифорния, през северната част на Тихия океан, покрай Хавайте и достига Япония продължава да разширява заплашително размерите си.

„Това замърсяване може да има неподозирани екологични последици“, съобщи АФП.
Изследвания в зоната проведени между 1999-2010 година показват, че проблема продължава да се задълбочава и пластмасовите микрочастици, които плуват във водата са се увеличили десетки пъти. Общата площ на така наречения „остров“ надвишава два пъти размерите на щата Тексас.

Гигантската купчина от пластмасови боклуци не се мести,тя стой на едно място. Това се случва в следствие на океанските течения, които се събират тук, след като направят един оборот от своето движение и са основната причина за това боклука да се събира точно на това място. Над 70процента от цялата пластмаса се утаява в дънните слоеве, заради което никой не може да определи колко e точното и количество.

"Има около100 млн. тона смет", казва американският океанолог Чарлз Мур, който първи е открил струпването. От San Francisco Chronicle пък пишат, че боклуците със сигурност са над 3.5 млн. тона,което е много по- малко от това, което твърди Мур, но в никакъв случай не e по-малко обезпокойтелно.

Екип от учени на Института по океанграфия „Скрипс“ е изследвал 1600 км. от калифорнийското крайбрежие, за да документира въздействието на боклука върху флората и фауната в района. Резултата е, че в повече от 10% от изследваната риба е открита пластмаса, която тя е погълнала преди това, заблуждавайки се, че е храна.
Наскоро е открито и насекомо, което е започнало да снася своите яйца върху пластмасовите частици плуващи на повърхността, вместто върху морската пяна.

Океанологът Къртис Ебесмайер изследва струпването на отпадъци в моретата повече от 15 години. Той сравнява случващото се в Тихия океан с живо същество. "То се придвижва неконтролируемо като огромно животно", допълва Ебесмайер. И когато това животно се приближи към сушата, както се доближава към Хавайския архипелаг, резултатите са много сериозни. "Боклукът се разпръсва по плажовете и замърсява цялата околна среда", добавя той.

"Всяко парче пластмаса, произведено преди 50 г., попаднало в океана, продължава да плава някъде", обяснява химикът Тони Андрейди, който работи в американския изследователски институт "Трайенгъл".

Пластмасовите отпадъци причиняват всяка година смъртта на милиони морски птици, както и на повече от 100 000 морски бозайници. Над 90%от боклуците, които плават в океаните, съдържат пластмаса, предупреждават от Програмата за опазване на околната среда към ООН.

Нито една страна в света не се ангажира сериозно с проблема и с това да започне да работи по решаването му. Основните причини затова са, че всичко е все още в неутрални води, а почистването им ще струва милиарди.

Само за разграждането на една найлонова торбичка са нужни десетилетия!

автор: Светлин Балкански

Няма коментари:

Публикуване на коментар