вторник, 9 април 2013 г.

„Великото човешко творение- боклука“


Без него- боклука, едва ли бихме могли да си представим света и живота. Боклука е навсякъде около Нас. Той ни завладява. Той ни сдъвка. Той ни поглъща.
Интересното в случая е, че той не се е появил по- пътя на природните закони. Не е бил тук преди нас. Той е създаден „За Нас от Нас“ и сигурно ще остане след Нас.
 В природата нито едно живо същество не оставя след себе си боклук.  Или поне не такъв какъвто оставяме Ние. Благодарение на това, че си създаваме сами боклука, той до такава степен е завладял ежедневието ни, че се е превърнал в част от самите Нас.
 Сигурно на някой хора им е много приятно, мръсотията около и вътре в тях да си е тяхната, а не нечия, която би била чужда. Тези хора явно и без притеснение ,демонстрират своето отношение към чистота на тяхната природа. Пред платнената торбичка (тая на „дъртата бабичка“ или оная, с която пазарува „смахнатия тип“) те избират найлонова торбичка (тя е на боклука „малката сестричка). Тези хора,  предпочитат да изхвърлят безразборно всякакви неща, защото това е изява на независимост. Демонстрация на твърд характер.
  Абсолютно всеки ден, когато пазарувам, аз се сблъсквам с учтивата продавачка в магазина, която ласкаво ми предлага поредната торбичка. Купувам си една вафла и вместо „Лек ден“ , „Довиждане“, „Всичко хубаво“, чувам подканващия глас с любимият въпрос „Желаете торбичка, нали?“ И оставам с впечатлението- тя смята, че ми прави услуга. Отказвам всеки път учтиво.
Но след мен ще минат още сто човека, дали  и двама ще откажат. Другите най- съвестно си вземат торбичката, а вече и си плащат за нея.
Представяте ли си, че Ние плащаме, за да си купим боклука! Чак се разсмивам от своите мисли. Това е толкова нелепо. То е като да си плащаш затова, че някой ти налива всяка сутрин по- малко отрова в кафето.

В следващите няколко изречения бих желал уточня, защо боклука освен човешко творение е велико такова, единствено по рода си. Боклука притежава няколко невероятни качества, каквито не притежава нито едно наше откритие, на която и да е наука. Боклука притежава качеството да променя средата около нас. Той я прави по- красива с пъстрите си цветове.
Децата се радват когато видят раздухан от вятъра найлон, те си мислят- „А, балон!“.
Боклука може да обогати въздуха ни: азот, амоняк, сяра.. всичко това е вълшебен коктейл, за белите ни дробове- дишайте дълбоко.
Боклука може да обогати нашата вода: тежки метали, промишлени отпадъци, нефт и нефтни продукти- пиите на големи глътки.

Боклука. Той е с нас. Когато почистим от него деня си, ще направим красив и света си.

автор: Светлин Балкански

Няма коментари:

Публикуване на коментар