неделя, 28 юли 2013 г.

Счупеният прозорец на автобуса, който разби главите на десет човека.

          Видео качено днес в страницата YouTube, заля социалните мрежи в интернет и предизвика възмущение в българското общество. Това, което ясно се вижда от кадрите е, че прозорците на автобуса, с който се предполагаше, че ще бъдат изведени депутати от Народното събрание в нощта на 23-ти юли, са счупени от хора, които са вътре в автобуса. Не е възможно те да са счупени от хвърлен отвън предмет, защото стъклата изхвърчат навън.
          Вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи в сряда (24.07.13), че е одобрил лично неуспешната акция по извеждане на депутатите с автобус от окупирания от протестиращи парламент, довела до сблъсъци, насилие и пострадали и от двете страни. В ефира на Нова телевизия той каза: "Аз одобрих това решение, което беше взето от хората, които ръководеха пряко охраната на Народното събрание към момента. Въпрос на анализ е дали е било грешка". Въпреки това министърът на вътрешните работи отказа да признае и поеме отговорност.

      Повече от десет души пострадаха в нощта на сблъсъците от 23-ти и 24-ти юли.
Призиви "Оставка!" огласяваха площада, пред народното събрание, до ранни зори. Крясъци на ранени мъже и жени разкъсваха мрака. Сълзи давеха гласовете на онези, чийто приятели и близки пострадаха тогава. Много въпроси се задаваха, защото всеки питаше...
        Журналисти питаха- "Защо протестирате?", "Докога сградата на Народното събрание ще остане окупирана?", "Колко хора са останали в народното събрание?".
        Полицаи от кордона охраняващ автобуса се питаха един друг- "Защо трябва да правим опити- да вършим безумни неща?", "Защо трябва да ги бием?", "Дали децата ми и днес са тук?"   
     Протестиращи питаха- "Защо ни биете?", "Кой Ви даде заповед да ни удряте- мъже, жени, деца?", "Кого защитавате?"
Но никой на никого не отговори, а може би всеки сам, наум си отговаряше или търсеше начин да стигне до разумно заключение.
        Председателят на 42-рото Народно събрание г-н Михайл Миков каза в ефира на БНТ същата нощ: "Случващото се в момента е недопустимо, за една държава, която претендира да бъде демократична." Тогава водещият на извънредната емисия новини, не му зададе въпроса "Е ли допустимо случващото се, последните 40 дни, за един парламент на европейска страна, който претендира, че е демократичен?"
        Четири дни по- късно. На 28.07.2013 в интернет бе качено видео, което отговаря на 99% от въпросите, които останаха "без отговор" в нощта на 23-ти юли. Един от тях е "Как някой би могъл да си помисли, че белият автобус ще успее да излезе от загражденията пред Народното събрание, което е окупирано в онзи момент от повече от две хиляди души?!"
        Истината е, че толкова "лекомислени" хора няма. Истината е, че целта на решението за провалилия се "ескорт" на депутатите тогава е била, ТОЙ ДА БЪДЕ ПРОВАЛЕН. За автобуса се е знаело, ЧЕ ТОЙ ЩЕ ОСТАНЕ ТАМ КЪДЕТО Е. Белият автобус е "депутатската бяла лястовица", която носи надежда. Надеждата затова, че ще има повод- протестиращият да бъде наречен с право- лумпен, идиот, провокатор, изрод и всякакъв друг, че ще има повод протестиращият да почувства страх, да се усети слаб, немощен и несигурен... какъвто искат да бъде, онези вътре- в парламента, в автобуса.

        Сега след като си отговорих на 99% от въпросите, които останаха не съвсем ясни до днес, остава един най- важен за момента въпрос, а именно "КОЙ НАРЕДИ ПРОЗОРЦИТЕ НА БЕЛИЯ АВТОБУС ДА БЪДАТ СЧУПЕНИ?


Натисни ТУК, за да гледаш видеото, от което ясно личи, че прозорците са счупени отвътре, а не отвън
Натисни тук за да гледаш извънредна емисия новини от нощта на 23.07.2013

автор: Светлин Балкански

    
 
 
 
 
Снимките са на фотографа: Сергей Антонов

Няма коментари:

Публикуване на коментар